בית החינוך "גאון הירדן" שוכן בעמק המעיינות (בעבר עמק בית שאן), ויש לו היסטוריה ארוכה.
הוא הוקם כבית חינוך משותף "נווה איתן" לשני קיבוצים בשנות ה-40 של המאה הקודמת, ועם השנים הצטרפו אליו חמדיה, נווה אור ומעוז חיים.
בשנת 1973 הזמינו הקיבוצים את מושבי ירדנה ובית יוסף ללמוד בבית הספר, והוא הפך למוסד אינטגרטיבי הכולל גם חטיבת ביניים.
בשנת 1994 קלט בית החינוך את קבוצת נעל"ה הראשונה, ואחריה באו קבוצות נוספות ממדינות חבר העמים (נעל"ה – תלמידים עולים ללא הורים).
בשנת 1995 הגיעו תלמידים ראשונים מהמושבה מנחמיה, מפנימיית "הבית לילד" הנמצאת בכפר-יחזקאל ומהעיר הסמוכה בית שאן.
בשנת 1997 החליטה הנהלת בית החינוך על הקמת כיתות לנערים ולנערות בעל קשיי תקשורת המוגדרים כאוטיסטים, וכיום לומדים בבית החינוך תלמידים בדרגות שונות של אוטיזם.
בשנת 2003 הצטרפו לבית החינוך תלמידות מפנימיית "בית סנונית" הנמצאת בכפר רופין.
בשנת 2004 התאחד בית החינוך "נווה איתן" עם המוסד החינוכי "גלבוע" שהיה בבעלות הקיבוצים בית אלפא, ניר דוד, רשפים ומסילות. שני המוסדות הוותיקים עברו לבעלות המועצה המקומית "עמק המעיינות" והיו לבית חינוך חדש בשם "גאון הירדן", בעל ערכים, מטרות ונהלים שנקבעו במשותף. קבוצות נעל"ה שינו את הרכבן, ומאז האיחוד בית החינוך הוא המוסד היחיד בארץ הקולט את נעל"ה ממדינות דרום אמריקה.
בשנת 2011 (תשע"א) זכה בית החינוך באות המצוינות מטעם מִנְהלת תוכנית "מארג", השואפת להעניק חינוך ציוני, יהודי ודמוקרטי-אזרחי בבתי הספר, בשילוב עם הערכים הייחודיים לכל מוסד. כדי לזכות בפרס העמקנו את הדיון בערכים ובמאפיינים שאנו מבקשים להנחיל, פיתחנו תוכניות חדשות ומגוונות העונות לערכינו ולחינוך ציוני יהודי ודמוקרטי, והשקענו רבות בהטמעה ובהנחלה של רוחנו החדשה.
במהלך שנה זו, קיבל בית החינוך הסמכה של "בית ספר ירוק" מטעם המשרד להגנת הסביבה ומשרד החינוך. ההסמכה מהווה הכרה בחינוך סביבתי משמעותי המתקיים בבית הספר.
בשנת 2012 (תשע"ב) זכה בית החינוך בפרס החינוך הארצי מטעם נשיא מדינת ישראל. הפרס מוענק לבתי ספר שמקיימים פעילות חינוכית מגוונת ומקורית המשפיעה על זהות התלמידים, ששיפרו את הישגי התלמידים בבחינות הבגרות, ושמכילים מגוון רחב של תלמידים ומביאים אותם למיצוי כישוריהם. פרס החינוך ניתן לדרך החינוכית שאנו מאמינים בה ומתחייבים להמשיך ולסלול: שותפות בחינוך של כל קהיליית "גאון הירדן" חינוך למצוינות לימודית, לחינוך ציוני יהודי ודמוקרטי ולהתנהלות ערכית בכל צעד ושעל.
בשנת 2012 (תשע"ג) הצטרף בית החינוך "גאון הירדן" לרשת "דרכא", אשר ביחד עם המועצה המקומית "עמק המעיינות" יהיו לבעלים של בית החינוך. בשנה זו נטפח דרכי הוראה ושילובים קהילתיים חדשניים של תוכנית "עמק חינוך", התוכנית החינוכית והערכית שאימצה המועצה לכל מוסדותיה בעמק המעיינות.
השנה לומדים בגאון הירדן כ-650 תלמידים מהעיר בית שאן, ממושבים וקיבוצים בעמק המעיינות, וממקומות נוספים.
דבר המנהלת
בבית החינוך השש שנתי 'גאון הירדן דרכא' שואפים למצוינות לימודית וחברתית על בסיס מיצוי הכישורים האישיים של כל תלמיד. פועלים לפיתוח חוזקותיו, מחנכים לערכי הדמוקרטיה ולמעורבות אזרחית, ציונית וסביבתית בזיקה ובשייכות לתרבות היהודית.
מגוון האוכלוסיות הבאות בשערי בית החינוך ומשתלבות בו, בכלל זה תלמידים עם אוטיזם, הוא מקור עוצמה, התורם להישגים הלימודיים והחברתיים. פיתוח הקשר והדיאלוג בין חברי קהילת בית הספר הם עבורנו תנאי הכרחי לצמיחה מתמדת. אנו יוצרים קשרים הדדיים ומשפיעים ומושפעים אלו מאלו ברוח המוטו של בית הספר: 'גשרים של שייכות ומחויבות'. בית החינוך אינו בבחינת "אי" המבדל עצמו מהקהילה אלא קורא להורים ולקהילות האזור לקחת חלק משמעותי בתהליך החינוכי המתקיים בו.
בית הספר מצוי בתנופת הישגים. הגענו לכך, בזכות שילוב של התכוונות והשקעה של התלמידים, מחויבות צוות בית הספר ורוח החדשנות הפדגוגית, שחודרת פנימה ומסעירה את הלב. ההשתנות המהירה בסביבתנו מחייבת אותנו לערנות מתמדת והתאמה של תכניות הלימודים, דרכי ההוראה, הלמידה וההערכה. אנו שמחים לאתגר ובטוחים כי נדע להתקדם ולהשתפר לקראת העתיד.
אנו שותפים מלאים ב'עמק חינוך', תהליך ושפה ייחודיים, המובלים על ידי אגף החינוך במועצה האזורית 'עמק המעיינות'. התהליך מחבר את כלל מרכיבי מערכת החינוך בעמק ויוצר רצף חינוכי-ערכי ברוח האזור.
בית החינוך גאה להשתייך לרשת 'דרכא', רשת בתי ספר תיכוניים, ששמה לה למטרה לקדם את בתי הספר בפריפריה הגאו-חברתית במדינת ישראל, בדרכם להיות מוסדות חינוך מובילים במצוינות ערכית, אקדמית וחדשנות פדגוגית.
לאורה זינגר,
מנהלת בית החינוך.